Archimate

Tijdens mijn opleiding tot Klinisch Informaticus, kwam ik in aanraking met de Archimate taal. Het is een leveranciers onafhankelijke beschrijvingstaal om Enterprise Architecturen te beschrijven. Het is gebasseerd op een IEEE standaard, maar wordt sinds 2008 beheerd door The Open Group, en is de facto wereld standaard geworden. (Naar aanleiding van een reactie: hier de link naar de herziene IEEE standaard. Dank Michael voor het attenderen!)

archimate-demo

Ik gebruik het nu een tijd om modellen te maken, en daarin verschillende applicaties in relatie te brengen met bedrijfsprocessen. Het hanteren van een formele taal is nuttig, al moet ik wel zeggen dat dit nut met name bij mezelf ligt. Voor het maken van praatplaten om aan gebruikers, management, of andere collega’s bepaalde oplossingen uit te leggen, bijvoorbeeld waar een applicatie allemaal gebruikt wordt, is het veel minder nuttig. Je moet immers wel ‘de taal spreken’ om een model goed te kunnen lezen. Voor dit soort vragen maak ik dus altijd een praatplaat, afgestemd op het publiek.

Waarom dan toch Archimate blijven gebruiken? Ik doe dit omdat in de complexe omgeving waar ik werk het overzicht nooit in één model te vangen is. Gedurende de loop van de tijd maak je voor verschillende projecten, informatievragen, etc. natuurlijk steeds nieuwe modellen. Doordat ik voor mezelf deze modellen in een geformaliseerde taal maak, snap ik als ik een jaar later een model er weer eens bij pak tenminste nog wat ik bedoeld heb. Ook voor het uitwisselen van modellen met collega’s in andere organisaties die ‘Archimate spreken’ is het natuurlijk erg nuttig. Daarnaast heb ik goede hoop om mijn collega’s langzaam op te voeden in de Archimate taal…

Meer weten of doen met Archimate? Hier staat een goede inleiding op de Archimate taal geschreven door Marc Lankhorst. Ook het Nederlands Architectuur Forum (NAF) heeft een goed artikel getiteld “Archimate in de praktijk” geschreven. Het is hier te vinden. Mijn verdere ervaringen met Archimate, en ook voorbeelden van modellen ga ik hier delen.

Share